Menu

Lean management is een erg actueel onderwerp. Er wordt veel over gesproken dankzij de vele successen binnen organisaties. Maar wat is het nu eigenlijk en hoe voeren we dat dan uit?

Wat is Lean?

Lean is een managementfilosofie. Lean focust zich op verspilling binnen een organisatie. Lean is voornamelijk een verandering van denkwijze. Het doel van Lean is het verbeteren van alle processen binnen een organisatie om zo de klantwaarde te verhogen. De gedachte hierachter is dat alle processen waar een klant voor wil betalen of waar de klant op wil wachten waardevol is, de overige activiteiten en bedrijfsprocessen zijn overbodig en dus verspilling. Dit betekent dat een organisatie alleen iets doet als de klant er om vraagt en dat doorvoeren door het gehele proces.

Wat is Lean management?

Lean management houdt zich bezig met 8 belangrijke stappen. Dit zijn de volgende:

  • Correctie: streven naar ‘in één keer goed’ produceren
  • Beweging: minimaliseren van overbodige beweging in het productieproces
  • Voorraad: slechts noodzakelijke hoeveelheid grondstoffen op voorraad hebben
  • Wachten: flow in het productieproces, zonder wachttijden
  • Overbewerking: klantwens goed in kaart brengen
  • Talent: het talent benutten van mensen in de organisatie
  • Overproductie: nooit meer produceren dan de strategische voorraad
  • Transport: voorkomen van onnodig intern en extern transport

Organisaties die Lean management succesvol implementeren zetten de menselijke capaciteiten binnen hun organisatie op een slimme manier in. Zo wordt er zo veel mogelijk waarde gecreëerd voor de klant.

Lean management uitvoeren

Als een organisatie Lean management wil uitvoeren is betrokkenheid van het management erg belangrijk. Doordat de gehele mindset vaak veranderd moet worden, zal een organisatie zich intensief bezig moeten houden met verandermanagement. Een goede training en professionele begeleiding zijn hierbij van groot belang wil de implementatie van Lean management slagen.

Bij de uitvoering van Lean management kan gebruik gemaakt worden van het 5s-model, een Lean-instrument dat helpt bij het verkrijgen van overzicht. Het 5s-model geeft voornamelijk overzicht in de fysieke omgeving.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij helpen u bij het behalen van uw ambities:

Kortere doorlooptijden

Digitalisering van processen

Borging in een ICT omgeving

Ontwikkeling van team en talent

Verbeteren dienstverlening

Verhogen productiviteit

Lagere kosten

Dat wil ik ook